Alle informatie rond deprescribing vanaf nu op één plek
Alle informatie rond deprescribing vanaf nu op één plek
Deprescribing is het actief minderen of stoppen van medicatie wanneer dit gewenst en verantwoord is. Deprescribing is een ingewikkeld proces, met name bij cardiovasculaire medicatie. Dankzij de lancering van de nieuwe website samenmindermedicatie.nl wordt dat nu eenvoudiger.
Voor het eerst is hiermee alle informatie rond deprescribing van cardiovasculaire medicatie op één plek beschikbaar. Het is zeer de moeite waard om er eens naar te kijken.
Toolkit
Een groot deel van de 75-plussers gebruikt medicatie tegen hart- en vaatziekten, zonder dat duidelijk bewezen is dat dit zinvol is. Maar hoe doorloop je het proces van minderen en stoppen van dit soort geneesmiddelen?
Zowel huisartsen als apothekers kunnen het initiatief nemen om zo’n proces op te starten. Op de nieuwe website staat een toolkit die daarbij ondersteunt. Met daarin onder meer een stappenplan, beslisbomen en kennisdocumenten. De instrumenten in de toolkit zijn (nu nog) vooral gericht op het proces van minderen of stoppen van cardiovasculaire medicatie. En ze zijn primair bedoeld om in te zetten bij kwetsbare ouderen en mensen met een geringgeschatte resterende levensverwachting.
Positieve ervaringen
In de afgelopen periode hebben drie apotheken (Gieten, Vries en Assen-Peeleres) de toolkit getest. De ervaringen zijn positief en dankzij de toolkit kon de apotheker meer deprescribingvoorstellen aan de huisarts doen dan zoals het voorheen ging.
Communiceren via VIPLive
Nieuw is dat ook de apotheken aansluiten op VIPLive, nadat de drie eerdergenoemde apotheken hier ervaring mee hebben opgedaan binnen het transformatieprogramma Hart voor Elkaar. De overige apotheken in de regio Assen sluiten binnenkort aan. In VIPLive is een ‘format voor deprescribing cardiovasculaire medicatie’ beschikbaar om een meedenkadvies te vragen aan de cardiologen in het WZA.
Transmurale werkafspraak
De toolkit is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep van Samenzorg Netwerk. Een van de onderdelen is de TWA Minderen en stoppen met cardiovasculaire medicatie [link naar de TWA opnemen], waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen huisarts en apotheker een centrale rol speelt. Hierin maken zij afspraken over wie verantwoordelijk is voor de verschillende stappen in het medicatiebeoordelingsproces.
Huisarts Marianne van de Vrie, werkgroeplid, is blij met de TWA en de toolkit. “Deprescribing is belangrijk, maar er is best een drempel om te deprescriben. Deze afspraak en toolkit verlagen die drempel. Daarnaast is het mooi dat er voor het vragen van een meedenkadvies nu in VIPLive een format is én dat dit ook toegankelijk is voor de apotheken.”
Patiëntenfolder
Een van de instrumenten in de toolkit is (een QR-code hiervan staat op de website) een folder waarin patiënten worden gewezen op de mogelijkheid van afbouwen of stoppen van cardiovasculaire medicatie als er niet meer een duidelijke indicatie is. U kunt deze folder meegeven of bijvoorbeeld delen via een informatietekst (met daarbij de QR-code) op het wachtkamerscherm.
PSAM vragenlijst
Een medicatiecheck kan niet tegelijk bij iedereen die mogelijk in aanmerking komt voor deprescribing. Daarom is de vragenlijst Patiëntenselectie Afbouw Medicatie (PSAM) ontwikkeld. Hiermee kan de apotheker een inschatting maken van de bereidheid van de patiënt en de mate van urgentie.
De vragenlijst wordt op dit moment nog gevalideerd in samenwerking met de RUG en later toegevoegd aan de toolkit.