Naar hoofdinhoud Naar footer

Medicatieovergevoeligheid

Transmurale werkgroep Medicatieovergevoeligheid


Bij het voorschrijven, verstrekken of toedienen van medicatie is voor de patiëntveiligheid een actueel medicatieoverzicht noodzakelijk en zelfs verplicht. Geneesmiddelovergevoeligheden zijn in dit overzicht essentieel.

Als zorgverleners met overgevoeligheden rekening houden, kan (vervolg)schade bij de patiënt worden beperkt of worden voorkomen. Om veilig te kunnen voorschrijven en afleveren is het daarom van groot belang dat we (huisartsen, medisch specialisten en apothekers) kunnen vertrouwen op betrouwbare en complete informatie over eventuele overgevoeligheden.

De praktijk is echter dat we geregeld te maken hebben met verouderde en incomplete informatie, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan. De transmurale werkgroep Medicatieovergevoeligheid vindt daarom dat actie nodig is.

Goed nieuws is dat de nieuwe landelijke informatiestandaard 9.0 (met ook een nieuwe medicatiestandaard voor contra-indicaties en overgevoeligheden) het straks mogelijk maakt om allemaal op dezelfde manier gegevens met elkaar uit te wisselen. Daar is echter nog wel wat geduld voor nodig. Om nu niet stil te zitten wil de werkgroep onder het motto 'begin bij jezelf' al aan de slag met dit thema. Op die manier zijn we straks goed voorbereid als de implementatie van de nieuwe informatiestandaard voor de deur staat.

De werkgroep valt onder Samen Zorg Assen en bestaat uit:

  • Johan Lutisan (intensivist
  • Nicolette Venema (openbaar apotheker)
  • Miriam Tholen (huisarts)
  • Wout van der Vlist (arts bij Interzorg)
  • Elsbeth Helfrich (ziekenhuisapotheker)
  • Maike van der Schuit (apotheker en medicatieveiligheidsspecialist bij NICTIZ).

We houden u op de hoogte! Heeft u goede ideeën? Die zijn
zeer welkom. Mail dan naar elsbeth.helfrich@wza.nl.