Coeliakiepoli voor kinderen en jongeren

Ouder en Kind-centrum

 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

  Polikliniek Kindergeneeskunde: (0592) 32 52 30 Kinderverpleegkundige: (0592) 32 53 76 Diëtist: (0592) 32 53 99

 • Afdelingsnummer: 42
 • Wachttijd
  4 weken
Coeliakiepoli voor kinderen en jongeren

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kie) is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Daarom wordt coeliakie ook wel ‘glutenintolerantie’ genoemd. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de granen tarwe, haver, rogge, spelt en kamut.

Voedsel met gluten zorgt bij iemand met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De dunne darm kan zijn werk dan niet goed doen, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Daardoor ontstaan er tekorten (bijvoorbeeld aan ijzer, kalk en bepaalde vitamines) en kan uw kind klachten krijgen, zoals buikpijn, diarree of obstipatie. Doordat vetten en suikers niet goed worden opgenomen, kan uw kind lusteloos worden en kan er een groeiachterstand ontstaan.

Coeliakie kan worden aangetoond via een bloedonderzoek. Soms is ook een biopt van de dunne darm nodig. De ziekte kan alleen worden behandeld met een glutenvrij dieet.

Spreekuur

Het WZA heeft een speciale poli voor kinderen tot 18 jaar met coeliakie en andere gluten gerelateerde aandoeningen. Voor Noord-Nederland is de Coeliakiepoli van het WZA uniek.

Voor een eerste afspraak op de Coeliakiepoli is een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Tijdens uw eerste bezoek aan de Coeliakiepoli hebt u alleen een afspraak met de kinderarts. Tijdens uw vervolgbezoeken ziet u altijd én een kinderarts én een kinderverpleegkundige én een diëtist. Dit noemen we ook wel een carrousel-poli.

We werken nauw samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Een vrijwilliger van de NCV is tijdens het coeliakiespreekuur altijd aanwezig van 13.30 tot 15.30 uur.

Het coeliakieteam

Kinderarts

Op de Coeliakiepoli werken een kindermaag-darm-leverarts en een algemeen kinderarts met coeliakie als aandachtsgebied. Zij zijn verantwoordelijk voor de diagnostiek en de medische begeleiding. Daarbij is er aandacht voor de groei en ontwikkeling van uw kind. Tijdens uw bezoek aan de kinderarts worden onder andere de klachten van uw kind besproken en de uitslagen van eventueel bloedonderzoek.

Kinderverpleegkundige

De kinderverpleegkundigen zijn voor u het eerste aanspreekpunt op de Coeliakiepoli. Zij staat in nauw contact met de kinderartsen. Zij bespreekt met u en uw kind wat coeliakie is en welke gevolgen dit heeft voor het eet- en leefpatroon van uw kind. Bij vragen of problemen kunt u altijd contact met haar opnemen.

Diëtist

De diëtisten begeleiden u en uw kind bij een glutenvrij dieet. Zo geven zij informatie over glutenvrije producten en adviezen voor een volwaardige voeding. Voor tips voor glutenvrij eten in bijzondere situaties (bijvoorbeeld in de vakantie) kunt u ook bij de diëtist terecht. 

De diëtisten op de Coeliakiepoli zijn gespecialiseerd in coeliakie en aangesloten bij het diëtistennetwerk NCV.

Erfelijkheidsonderzoek

Het is niet bekend wat precies de oorzaak is van coeliakie. Wel is duidelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt. Broers of zussen van kinderen met coeliakie hebben 10% kans om ook coeliakie te krijgen. Op de coeliakiepoli kunt u advies krijgen over het onderzoek van broers en zussen op erfelijke aanleg voor coeliakie.

Wetenschappelijk onderzoek

De Coeliakiepoli werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie. De kinderarts kan u en uw kind vragen om mee te doen aan het onderzoek. Vanzelfsprekend zijn u en uw kind niet verplicht om aan het onderzoek mee te doen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Kindergeneeskunde. U kunt hen als volgt bereiken:

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde(0592) 32 52 30, de kinderverpleegkundige: (0592) 32 53 76 of de diëtist: (0592) 32 53 99. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur. 

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

kinde53 - september 2021