Tijdens en na uw ziekenhuisopname
Persoonlijke zorg tijdens uw opname
Een ziekenhuisopname kan allerlei emotionele, psychosociale en praktische problemen veroorzaken. In het WZA hebben wij ook oog voor die kant van ziek zijn. Ondanks de drukte van alledag proberen wij u zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven. Zodat we weten we hoe het écht met u gaat en u precies de zorg kunnen geven die u nodig hebt. Lees meer over de persoonlijke steun en zorg die we u kunnen bieden.
Bezoek is welkom!
Bezoek is belangrijk tijdens een ziekenhuisopname. Houdt u rekening met onze bezoektijden en bezoekregels?
Verpleegafdelingen
Het WZA heeft tien verpleegafdelingen. De meeste verpleegafdelingen hebben een letter en een cijfer in hun naam. Het cijfer staat voor de etage waar de afdeling ligt. Elke afdeling heeft zijn eigen specialisatie.
Begane grond
- Ouder en Kind-centrum: voor vrouwen die zwanger zijn, moeten bevallen of net bevallen zijn.
Eerste verdieping
- Verpleegafdeling A1: voor patiënten die onder behandeling zijn van een internist of een mdl-arts of die zijn opgenomen vanwege een maag-, darm- of leveroperatie.
- Verpleegafdeling MPU (medisch psychiatrische unit). Dit is een onderdeel van afdeling A1. Hier verblijven patiënten die naast een lichamelijke aandoening ook psychiatrische klachten hebben.
- Verpleegafdeling B1: voor patiënten met een neurologische aandoening en patiënten met klachten aan de longen en luchtwegen. Patiënten die een beroerte hebben gehad, worden de eerste 48 uur verpleegd op de Stroke Unit.
- Ouder en Kind-centrum: voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Er kan een ouder/verzorger op de kamer blijven slapen.
Tweede verdieping
- Verpleegafdeling A2: voor patiënten met een orthopedische of urologische aandoening. Ook worden regelmatig patiënten opgenomen met een kaakaandoening of met keel-neus-oorklachten.
- Verpleegafdeling B2: voor patiënten die worden geopereerd door een chirurg, plastisch chirurg of gynaecoloog en in ieder geval één nacht in het ziekenhuis moeten blijven. Ook patiënten met hartklachten worden hier opgenomen.
- Afdeling Hartbewaking (CCU): voor patiënten met hartklachten die extra zorg nodig hebben.
- Afdeling Intensive Care: voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben wanneer belangrijke organen niet meer goed werken. Meestal is dit een gevolg van een ongeluk, een ernstige ziekte of een zware operatie.
- Chirurgisch Dagcentrum: voor patiënten die na een operatie dezelfde dag weer naar huis kunnen.

Gezond en lekker eten
Tijdens uw opname bent u onze gast. Wij willen graag dat u zich zo prettig mogelijk voelt. Gezond en lekker eten en drinken horen daar ook bij. Rond etenstijd komen de voedingsassistenten bij u aan bed met een maaltijdwagen. U kunt kiezen uit verschillende producten en gerechten. Zo kunt u zelf beslissen wat u wilt eten en hoeveel. Uiteraard houden we rekening met uw eventuele dieet of voedselallergie.
Medicatieveiligheid
Tijdens uw opname krijgt u op vaste tijden uw medicijnen uitgereikt. De verpleegkundigen die de medicijnen ronddelen, moeten zich goed kunnen concentreren. Ze dragen daarom een blauw hesje met de tekst Medicatieronde. Niet storen a.u.b.
Wilt u tijdens de medicatieronde geen vragen stellen aan de verpleegkundigen? De zorg voor de juiste medicijnen staat op dat moment voorop. Daarna wordt u zo snel mogelijk geholpen. Lees meer over medicatieveiligheid.
Zorg na uw opname
Als u na uw ziekenhuisopname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf kunt doen. De kans bestaat dat u een of andere vorm van zorg nodig hebt. In dat geval wordt voor of tijdens uw opname een transferverpleegkundige ingeschakeld. Deze overlegt met u voor welke zorg u precies in aanmerking komt. Zo nodig wordt uw partner of naaste familie daarbij ook uitgenodigd. Lees meer over de zorg na uw ziekenhuisopname.