Neonatologie
Ouder en Kind-centrum
-
Openingstijden
24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar
- Afspraak maken? Vragen?
- Specialisme of afdeling Verloskunde

Op de afdeling
Het Ouder en Kind-Centrum bestaat uit Geboortezorg en de Kinder- en Jeugdafdeling. Hieronder valt ook de afdeling Neonatologie, waarbij we zorgen voor de pasgeboren kinderen.
Op een kamer in het Ouder en Kind-Centrum is alles aanwezig om de beste zorg aan moeder en baby te kunnen geven. Je kunt alvast een kijkje nemen: https://www.wza.nl/virtueletour/index.html
Wij vinden belangrijk:
- Ouders en baby horen bij elkaar te zijn.
- We gaan met respect en begrip met elkaar om.
- We zijn open en eerlijk over wat er aan de hand is en welke behandeling dit vraagt.
- We zijn duidelijk over wie het aanspreekpunt is.
- We stemmen begeleiding en informatie af op wat jij begrijpt.
- We proberen signalen van angst, stress en pijn weg te nemen of te voorkomen.
Baby's die te vroeg zijn geboren noemen we prematuren. Moeder en baby's vanaf 32 weken liggen zoveel mogelijk samen op een kamer. Ook als de moeder en/of de baby specialistische zorg nodig heeft.
Gezinsgerichte zorg
Bij de geboorte van een baby wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzondere periode is het belangrijk dat jij, je partner en de baby zoveel mogelijk de ruimte krijgen om vertrouwd te raken met elkaar. Daar zorgen we voor.
Ontwikkelingsgerichte zorg
Meestal wordt een baby op tijd geboren.
Als je baby te vroeg geboren is of om een andere reden in de couveuse bij jou op de kamer ligt, dan is de start anders dan je je misschien had voorgesteld. Er zijn dan handelingen nodig die niet prettig zijn voor je baby. Denk hierbij aan onderzoeken of bloedprikken.
Wij werken zoveel mogelijk vanuit de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg. Dit houdt in dat wij de medische en verpleegkundige zorg afstemmen op de ontwikkeling en het welzijn van jouw baby. De ontwikkelingsgerichte zorg wil de groei en de ontwikkeling van de te vroeg geboren kinderen ondersteunen en bevorderen. Dit bevordert de relatie tussen ouders en baby, zodat er een goed hechtingsproces ontstaat.
Prikkels en stress
Het verblijf in een couveuse of in het ziekenhuis brengt altijd stress met zich mee. Te vroeg geboren kinderen, maar ook kinderen met een infectie kunnen prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen minder goed verwerken.
Wij proberen om zoveel mogelijk prikkels die stress veroorzaken te voorkomen. Daarom is er aangepast licht op de kamer, en is de kamer goed geïsoleerd zodat er weinig overlast van geluid is. Vanzelfsprekend leggen we je uit hoe je troost kunt geven als dat nodig is.
Troost
Als jouw baby te ziek is om op schoot te nemen, is het heel belangrijk om contact te houden door aanraking. Dit kun je het beste doen door je hand op de rug of de buik van je baby te leggen. Dit geeft een gevoel van veiligheid.
De meeste kinderen ervaren een stevig, maar voorzichtig vasthouden als kalmerend en prettig. Door (te) lichte aanrakingen en strelen van de huid kan je baby wat geïrriteerd en opgewonden raken.
Ook praten met je baby is hierbij belangrijk. De baby herkent jouw stem nog uit de baarmoeder. Dit stelt gerust.
Pijnstilling
Als we bij de baby een klein, vervelend onderzoek doen, zoals bloedprikken, gebruiken we sucrose als pijnstiller. Sucrose is een drankje dat in de wangzak gedruppeld wordt of opgezogen wordt door de baby. Het zorgt ervoor dat de pijnprikkel minder doorkomt in het pijncentrum van de hersenen. Sucrose wordt ongeveer 2 minuten voor de ingreep gegeven. Een troostende hand en lieve woordjes blijven daarbij ook belangrijk.
Video Interactie Begeleiding
Baby's geven met verschillende houdingen en bewegingen aan, wat zij wel en niet prettig vinden. Dit noemen we de lichaamstaal van de baby. Aan onze afdeling zijn zorgverleners verbonden die op verzoek van de kinderarts of verpleegkundige ‘Video Interactie Begeleiding’ kunnen geven. Door het maken van een video kun je zien wat er gebeurt in het contact tussen jou en jouw baby. Hierdoor leer je de lichaamstaal van je baby begrijpen en kun je hier beter op reageren.
Lichamelijk contact met je baby
Jouw baby ligt in een bedje of couveuse bij je op de kamer. Je kunt je baby altijd aanraken en aaien. Als jij en/of je kindje fit genoeg zijn, mag je je kindje vasthouden. Dit is belangrijk voor het hechtingsproces.
Lichamelijk contact tussen jou en je baby is erg belangrijk. Voor je baby maar ook voor het contact en hechting van de baby en de ouders is het goed om je kindje (bloot) op je huid te leggen.
Kangoeroeën
Kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd, betekent (bloot) huid-op huid contact. Dit contact zorgt voor gevoelens van veiligheid en vertrouwen tussen jou en je baby. Kangoeroeën bevordert het hechtingsproces. Hoe dichter het mondje bij de tepel ligt, hoe eerder je baby probeert om contact te maken met de borst. Dit is weer bevorderlijk voor het geven van borstvoeding.
Je kunt je kindje een uur, tot wel enkele uren op jouw huid laten liggen. Hoe langer hoe beter, er is geen maximum tijd. Zolang het maar comfortabel is voor jou en je baby. Tijdens het kangoeroeën is het belangrijk om altijd op je baby te blijven letten.
Afspraken over verzorging
Als je baby ziek is of in een couveuse ligt, dan zijn de onderstaande afspraken belangrijk.
Verzorging
De verpleegkundige zal in het begin de baby verzorgen. Jij, ouders, gaan zo snel mogelijk helpen bij het verzorgen. Je kunt je baby zelf voeding geven, verschonen, temperaturen of in bad doen. Natuurlijk maakt de verpleegkundige je wegwijs en helpt je als dat nodig is.
Eigen kleertjes
Ligt je baby in de couveuse? Dan vertelt de verpleegkundige wanneer je kindje een eigen rompertje aan mag. Ook als je baby in de wieg ligt mogen de eigen kleertjes aan. Wij vragen je om de kleertjes van te voren te wassen.
Knuffels
Iedere baby mag in de wieg of couveuse een eigen knuffeltje. Wil je deze ook van te voren wassen?
Geurdoekjes
Je kunt een eigen (gekleurd) doekje of een spuugdoekje van ons langere tijd bij je dragen. Dit doekje leggen we daarna in de couveuse of in de wieg, bij het gezicht van de baby. Op deze manier ruikt je baby steeds jouw vertrouwde geur.
Voeding voor je baby
Sondevoeding
De meeste vroeggeboren of zieke baby's kunnen in het begin nog niet alle voedingen zelf drinken. Daarom krijgen ze sondevoeding om de voeding aan te vullen. Een sonde is een dun, buigzaam slangetje. Dit slangetje gaat via de neus en de slokdarm naar de maag. Via deze sonde krijgt de baby voeding en/of medicijnen. De verpleegkundige vertelt je de tijden waarop je baby voeding krijgt.
Borstvoeding
Wil je borstvoeding gaan geven? Dan helpt de verpleegkundige je bij het aanleggen van je baby. Onze lactatiekundige heeft een aantal presentaties over borstvoeding gemaakt die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.
Kolven
Als de baby te jong is om zelf te drinken of nog niet iedere voeding aan de borst kan drinken, dan kun je kolven. Met kolven kun je de voeding op gang houden. Wij begeleiden je hierbij. En heb je vragen of problemen met de borstvoeding? Neem dan contact op met de lactatiekundige van de afdeling. Deze verpleegkundige is speciaal opgeleid om moeders die borstvoeding (willen) geven te begeleiden.
In het Ouder en Kind-centrum zijn elektrische kolven aanwezig. Je kunt een kolf huren of kopen bij de thuiszorgwinkel. Als je langdurig moet kolven, is het vaak goedkoper om een kolf te kopen.
Meenemen en bewaren van gekolfde moedermelk
- In de koelkast op de afdeling mag de melk 48 uur bewaard worden.
- Kun je de gekolfde melk niet binnen 48 uur aan je baby geven? Dan moet je de melk direct na het kolven (thuis laten) invriezen.
- Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in. Als de moedermelk buiten de koelkast ontdooit, moet je deze melk binnen 6 uur gebruiken. Melk die in de koelkast is ontdooid, moet je binnen 9 uur gebruiken. Daarna gooi je de melk weg.
- Bij warm weer kun je de melk het beste in een koelbox meenemen naar het ziekenhuis.
- Je mag de moedermelk in de magnetron opwarmen. Als de melk is afgekoeld, mag je de melk niet opnieuw opwarmen.
Flesvoeding
Kies je er voor de baby flesvoeding te geven? Dan krijg je op de afdeling de voeding voor je baby. Hoeveel voeding je baby nodig heeft, bespreekt de arts met je. Als je flesvoeding gaat geven raden wij je aan om de baby al tijdens de opname aan een eigen speen en fles te laten wennen. De verpleegkundige vertelt wanneer je hiermee kunt beginnen.
Je kunt een fopspeentje meenemen.
Eén keer per dag kun je flesjes, speentjes, tepelhoedje en kolfspullen uitkoken.
Bezoek
De ouders/verzorgers zijn geen bezoek. Jullie zijn altijd welkom.
Omdat een baby in het ziekenhuis kwetsbaar is, vragen we jullie om:
- Iedere keer als je op de afdeling komt je sieraden om vingers en polsen af te doen. Daarna was en desinfecteer je je handen.
- Aan ons door te geven als je je niet lekker voelt. Bijvoorbeeld als je verkouden bent, hoest of een koortslip hebt. Wij bespreken dan met jou wat je kunt doen, om de baby goed te beschermen.
Broertjes & zusjes
Broertjes en zusjes zijn, net als de ouders, ook altijd welkom. De kinderen kunnen gezellig spelen in de speelhoek op de afdeling. Jij bent als ouder verantwoordelijk voor het gedrag van je kinderen.
- Het is niet mogelijk dat broertjes of zusjes blijven slapen.
- Wil je het aan ons doorgeven als jij, of je kinderen de afgelopen 2 weken in contact zijn geweest met iemand die een kinderziekte heeft? Bijvoorbeeld waterpokken, krentenbaard of kinkhoest.
Andere kinderen mogen in verband met het risico op infecties niet op bezoek komen.
Ander bezoek
Volwassenen mogen op bezoek komen. Je bezoek kan ook gebruik maken van de koffiehoek op de afdeling. Voor alle bezoekers geldt:
- Sieraden om vingers en polsen af doen.
- Handen wassen en desinfecteren. Dit kan bij de ingang van de afdeling.
Als bezoek zich niet lekker voelt (koorts, verkouden, koortslip) dan kan het niet komen. Overleg bij twijfel altijd met de verpleegkundige.
Adviezen voor je baby
Als er bezoek is, blijft je baby in de couveuse of in de kamer. Om je baby niet teveel prikkels te geven adviseren wij:
- Jij (ouders) zorgt voor de baby.
- Je baby gaat niet bij het bezoek van hand tot hand.
- Je laat niet teveel bezoek op je kamer.
Naar huis
Hoelang een baby in het ziekenhuis blijft, is voor elke baby anders. Zodra de arts het medisch verantwoord vindt, mag je baby naar huis. Het is dan belangrijk dat:
- Je baby in een goede en stabiele conditie is.
- Je baby voldoende groeit.
- Je baby dagelijks goed drinkt en voldoende voeding krijgt via borst- of flesvoeding.
- Je baby geen monitorbewaking meer nodig heeft.
- Je baby zichzelf in de wieg goed op temperatuur kan houden.
Voorbereiden om naar huis te gaan
Voordat jij en je baby naar huis gaan, heb je met de verpleegkundige een gesprek. Je krijgt adviezen mee voor de verzorging van je baby thuis. En er wordt een afspraak gemaakt voor een controle bezoek aan de kinderarts op de polikliniek.
De verpleegkundige vraagt je ook naar jouw ervaringen met de gegeven zorg. Deze informatie is voor ons erg belangrijk. Van jouw ervaring kunnen wij leren en als het nodig is, kunnen we onze zorg verbeteren.
Wijkverpleegkundige
De afdeling informeert de Jeugd Gezondheidszorg (JGZ) waar ook het consultatiebureau onder valt. We geven door dat je kind naar huis is gegaan. Als je hier bezwaar tegen hebt, kun je dit bij ons aangeven. De wijkverpleegkundige komt binnen 14 dagen bij je thuis op bezoek.
De gehoortest wordt door een medewerker van het consultatiebureau afgenomen, als dit nog niet in het ziekenhuis is gedaan.
Vragen?
Vragen?
Meestal bellen we als je zo'n 3 dagen thuis bent. De verpleegkundige vraagt dan of alles goed gaat en of je nog vragen hebt. Als je vragen hebt, kan de verpleegkundige je adviseren contact op te nemen met de huisarts of het het consultatiebureau. Soms geven we aan dat het beter is om nog even naar het ziekenhuis te komen.
Natuurlijk mag je met vragen of problemen altijd eerder bellen met de afdeling!
- Het Ouder en Kind-centrum is 24 uur per dag bereikbaar op (0592) 32 53 52.
Je kunt je vraag ook stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als er een 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend is.
verlos01 - januari 2023
Bijlage: Kosten gezonde kraamvrouw
Wanneer je wordt opgenomen voor een bevalling, dan is alle zorg voor je geregeld. Als je na de bevalling niet meer zorg nodig hebt, mag je naar huis.
Soms moet je baby langer in het ziekenhuis blijven. Jij (moeder) kunt dan kiezen uit de volgende mogelijkheden:
- Je gaat naar huis en komt op bezoek bij je baby.
- Je staat van de 8e t/m 28e dag na de geboorte ingeschreven op 'gezonde moeder tarief'. Dit type opname valt onder de basisverzekering, er wordt wél aanspraak gedaan op je eigen risico.
- De klinisch verloskundige loopt om de dag visite en sluit dit op dag 8 af.
- De verpleegkundige doet kraambedcontroles tot de 8e dag, daarna stopt ze met het dossier bijhouden van de moeder.
- Je krijgt eten en drinken, inclusief 3 maaltijden per dag.
- Je partner kan blijven slapen, inclusief ontbijt.
- Je blijft bij je baby slapen, dit noemen we 'rooming in'. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
- Je kunt blijven slapen op de kamer van je baby. Je partner kan niet blijven slapen. Je mag wel om de beurt blijven slapen.
- Je krijgt 's ochtends ontbijt.
Als je vragen over deze regelingen hebt, vraag dan gerust de verpleegkundige naar een toelichting.