Neonatologie

Ouder en Kind-centrum

Neonatologie

Op de afdeling

Het Ouder en Kind-Centrum bestaat uit de afdeling Verloskunde, Geboortezorg en de Kinder- en Jeugdafdeling. Op de Kinder- en Jeugdafdeling komen kinderen van 0 t/m 18 jaar.

Op een kamer in het Ouder en Kind-Centrum is alles aanwezig om de beste zorg aan moeder en baby te kunnen geven. U kunt alvast een kijkje nemen: https://www.wza.nl/virtueletour/index.html

Wij vinden belangrijk:

 • Ouders en baby horen bij elkaar te zijn.
 • We gaan met respect en begrip met elkaar om.
 • We zijn open en eerlijk over wat er aan de hand is en welke behandeling dit vraagt.
 • We zijn duidelijk over wie het aanspreekpunt is.
 • We stemmen begeleiding en informatie af op wat u begrijpt.
 • We proberen signalen van angst, stress en pijn weg te nemen of te voorkomen.

Baby's die te vroeg zijn geboren heten prematuren. Moeder en baby's vanaf 32 weken liggen zoveel mogelijk samen op een kamer. Ook als de moeder en/of de baby specialistische zorg nodig heeft.

Gezinsgerichte zorg

Bij de geboorte van een baby wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzondere periode is het belangrijk dat u, uw partner en uw baby zoveel mogelijk de ruimte krijgen om vertrouwd te raken met elkaar. Daar zorgen we voor. 

Ontwikkelingsgerichte zorg

Meestal wordt een baby op tijd geboren.
Als uw baby te vroeg geboren is of om een andere reden in de couveuse bij u op de kamer ligt, dan is de start anders dan u zich misschien heeft voorgesteld. Er zijn dan handelingen nodig die niet prettig zijn voor uw baby. Denk hierbij aan onderzoeken of bloedprikken. 

Wij werken zoveel mogelijk vanuit de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg. Dit houdt in dat wij de medische en verpleegkundige zorg afstemmen op de ontwikkeling en het welzijn van uw baby. De ontwikkelingsgerichte zorg wil de groei en de ontwikkeling van de te vroeg geboren kinderen ondersteunen en bevorderen. Dit bevordert de relatie tussen ouders en baby, zodat er een goed hechtingsproces ontstaat.

Prikkels en stress

Het verblijf in een couveuse of in het ziekenhuis brengt altijd stress met zich mee. Te vroeg geboren kinderen, maar ook kinderen met een infectie kunnen prikkels zoals licht, geluid en aanrakingen minder goed verwerken.

Wij proberen om zoveel mogelijk prikkels die stress veroorzaken te voorkomen. Daarom is er aangepast licht op de kamer, en is de kamer goed geïsoleerd zodat er weinig overlast van geluid is. Vanzelfsprekend leggen we u uit hoe u troost kunt geven als dat nodig is.  

Troost

Als uw baby te ziek is om op schoot te nemen, is het heel belangrijk om contact te houden door aanraking. Dit kunt u het beste doen door uw hand op de rug of de buik van uw baby te leggen. Dit geeft een gevoel van veiligheid.

De meeste kinderen ervaren een stevig, maar voorzichtig vasthouden als kalmerend en prettig. Door (te) lichte aanrakingen en strelen van de huid kan uw baby wat geïrriteerd en opgewonden raken.

Ook praten met uw baby is hierbij belangrijk. Uw baby herkent uw stem nog uit de baarmoeder. Dit stelt gerust.

Pijnstilling

Als wij bij uw baby een klein, vervelend onderzoek doen, zoals bloedprikken, gebruiken wij sucrose als pijnstiller. Sucrose is een drankje dat in de wangzak gedruppeld wordt of opgezogen wordt door de baby. Het zorgt ervoor dat de pijnprikkel minder doorkomt in het pijncentrum van de hersenen. Sucrose wordt ongeveer twee minuten voor de ingreep gegeven. Een troostende hand en lieve woordjes blijven daarbij ook belangrijk.

Video Interactie Begeleiding

Baby's geven met verschillende houdingen en bewegingen aan, wat zij wel en niet prettig vinden. Dit noemen we de lichaamstaal van de baby. Aan onze afdeling zijn zorgverleners verbonden die op verzoek van de kinderarts of verpleegkundige ‘Video Interactie Begeleiding’ kunnen geven. Door het maken van een video kunt u zien wat er gebeurt in het contact tussen u en uw baby. Hierdoor leert u de lichaamstaal van uw baby begrijpen en kunt u hier beter op reageren.

Lichamelijk contact met uw baby

Uw baby ligt in een bedje of couveuse bij u op de kamer. U kunt uw baby altijd aanraken en aaien. Als u en/of uw kindje fit genoeg zijn, mag u uw kindje vasthouden. Dit is belangrijk voor het hechtingsproces. 

Lichamelijk contact tussen u en uw baby is erg belangrijk. Voor uw baby maar ook voor het contact en hechting van het baby en de ouders is het goed om uw kindje (bloot) op uw huid te leggen. 

Kangoeroeën 

Kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd, betekent (bloot) huid-op huid contact. Dit contact zorgt voor gevoelens van veiligheid en vertrouwen tussen u en uw baby. Kangoeroeën bevordert het hechtingsproces. Hoe dichter het mondje bij de tepel ligt, hoe eerder uw baby probeert om contact te maken met de borst. Dit is weer bevorderlijk voor het geven van borstvoeding.

U kunt uw kindje een uur, tot wel enkele uren op uw huid laten liggen. Hoe langer hoe beter, er is geen maximum tijd. Zolang het maar comfortabel is voor u en uw baby. Tijdens het kangoeroeën is het belangrijk om altijd op uw baby te blijven letten.

Afspraken over verzorging en bezoek

Als uw baby ziek is of in een couveuse ligt, dan zijn de onderstaande afspraken belangrijk.  

Verzorging

De verpleegkundige zal in het begin de baby verzorgen. U, ouders, gaat zo snel mogelijk helpen bij het verzorgen. U kunt uw baby zelf voeding geven, verschonen, temperaturen of in bad doen. Natuurlijk maakt de verpleegkundige u wegwijs en helpt u als dat nodig is.

Eigen kleertjes

Ligt uw baby in de couveuse? Dan vertelt de verpleegkundige u wanneer uw kindje een eigen rompertje aan mag. Ook in de wieg ligt mogen de eigen kleertjes aan. Wij vragen u om de kleertjes van te voren te wassen.

Knuffels

Iedere baby mag in de wieg of couveuse een eigen knuffeltje. Wilt u deze ook van te voren wassen. 

Geurdoekjes

U kunt een eigen (gekleurd) doekje of een spuugdoekje van ons langere tijd bij u dragen. Dit doekje leggen we daarna in de couveuse of in de wieg, bij het gezicht van uw baby. Op deze manier ruikt uw baby steeds uw vertrouwde geur.

Voeding

De meeste vroeggeboren, of zieke baby's kunnen in het begin nog niet alle voedingen zelf drinken. Daarom krijgen ze sondevoeding om de voeding aan te vullen. Een sonde is een dun, buigzaam slangetje. Dit slangetje gaat via de neus en de slokdarm naar de maag. Via deze sonde krijgt de baby voeding en/of medicijnen. De verpleegkundige vertelt u over de tijden waarop uw baby voeding krijgt.

Voeding voor uw baby

Borstvoeding

Wilt u uw baby borstvoeding gaan geven? Dan helpt de verpleegkundige u bij het aanleggen van uw baby. Als uw baby nog te jong is om zelf te drinken of als dit om andere redenen niet mogelijk is, dan kunt u kolven. Op het Ouder en Kind-centrum zijn elektrische kolven aanwezig. U kunt een kolf huren of kopen bij de thuiszorgwinkel. Als u langdurig moet kolven, is het vaak goedkoper om een kolf te kopen. 

Kolven

Soms kan uw baby niet iedere voeding aan de borst drinken. U kunt in dat geval de moedermelk kolven om zo de voeding op gang te houden. U wordt hierin door ons begeleid. Heeft u vragen of problemen met de borstvoeding? Neem dan contact op met de lactatiekundige van de afdeling. Deze verpleegkundige is speciaal opgeleid om moeders die borstvoeding (willen) geven te begeleiden. 

Meenemen en bewaren van gekolfde moedermelk

 • In de koelkast op de afdeling mag de melk 48 uur bewaard worden.
 • Kunt u de gekolfde melk niet binnen 48 uur aan uw baby geven? Dan moet u de melk direct na het kolven (thuis laten) invriezen.
 • Vries ontdooide moedermelk niet opnieuw in. Als de moedermelk buiten de koelkast ontdooit, moet u deze melk binnen 6 uur gebruiken. Melk die in de koelkast is ontdooid, moet u binnen 9 uur gebruiken. Daarna gooit u de melk weg.
 • Bij warm weer kunt u de melk het beste in een koelbox meenemen naar het ziekenhuis.
 • U mag de moedermelk in de magnetron opwarmen. Als de melk is afgekoeld, mag u de melk niet opnieuw opwarmen.

Flesvoeding

Kiest u er voor uw baby flesvoeding te geven? Dan krijgt u op de afdeling de voeding voor uw baby. Hoeveel voeding uw baby nodig heeft, bespreekt de arts met u. Als u flesvoeding gaat geven raden wij u aan om uw baby al tijdens de opname aan een eigen speen en fles te laten wennen. De verpleegkundige vertelt wanneer u hiermee kunt beginnen.

U kunt een fopspeentje meenemen.

Eén keer per dag kunt u flesjes, speentjes, tepelhoedje en kolfspullen uitkoken. 

Bezoek

U, kersverse ouders, bent geen bezoek. U bent altijd welkom.

Omdat een baby in het ziekenhuis kwetsbaar is, vragen we u:

 • Iedere keer als u op de afdeling komt uw sieraden om uw vingers en polsen af te doen. Daarna wast en desinfecteert u uw handen. 
 • Om aan ons door te geven als u zich niet lekker voelt. U bent bijvoorbeeld verkouden, hoest of heeft een koortslip. Wij bespreken dan met u wat u kunt doen, om uw baby goed te beschermen.

Broertjes & zusjes

Broertjes en zusjes zijn, net als de ouders, ook altijd welkom. De kinderen kunnen gezellig spelen in de speelhoek op de afdeling. U bent verantwoordelijk voor het gedrag van uw kinderen. Het is niet mogelijk dat zij blijven slapen. 

 • Wilt u het aan ons doorgeven als u, of uw kinderen de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met iemand die een kinderziekte heeft?

Andere kinderen mogen in verband met het risico op infecties niet op bezoek komen. 

Ander bezoek

Volwassenen mogen op bezoek komen. Uw bezoek kan ook gebruik maken van de koffiehoek op de afdeling. Voor alle bezoekers geldt:

 • Sieraden om vingers en polsen af doen.
 • Handen wassen en desinfecteren. Dit kan bij de ingang van de afdeling.

Als bezoek zich niet lekker voelt (koorts, verkouden, koortslip) dan kan het niet komen. Overleg bij twijfel altijd met de verpleegkundige.

Adviezen voor uw baby

Uw baby blijft in de couveuse of in de kamer. Om uw baby niet teveel prikkels te geven adviseren wij:

 • U (ouders) zorgt voor uw baby.
 • Uw baby gaat niet bij het bezoek van hand tot hand.
 • U laat niet teveel bezoek op uw kamer. 

Naar huis

Hoelang een baby in het ziekenhuis blijft, is voor elke baby anders. Zodra de arts het medisch verantwoord vindt, mag uw baby naar huis. Het is dan belangrijk dat:

 • Uw baby in een goede en stabiele conditie is.
 • Uw baby voldoende groeit. 
 • Uw baby dagelijks goed drinkt en voldoende voeding krijgt via borst- of flesvoeding.
 • Uw baby geen monitorbewaking meer nodig heeft.
 • Uw baby zichzelf in de wieg goed op temperatuur kan houden.

Voorbereiden op ontslag

Voordat u en uw baby naar huis gaan, hebt u met de verpleegkundige een ontslaggesprek. U krijgt adviezen mee voor de verzorging van uw baby thuis. Ook wordt er een afspraak gemaakt voor een controle bezoek aan de kinderarts op de polikliniek.

De verpleegkundige vraagt u ook naar uw ervaringen in de gegeven zorg. Deze informatie is voor ons erg belangrijk. Van uw ervaring kunnen wij leren en als het nodig is, kunnen we onze zorg verbeteren.

Vragen?

Meestal zo'n drie dagen na ontslag, bellen we u. De verpleegkundige vraagt aan u of alles goed gaat en of u nog vragen heeft. Schroom niet om met vragen of problemen al even eerder te bellen met de afdeling! 

Als u vragen heeft, kan de verpleegkundige u adviseren contact op te nemen met de huisarts of het het consultatiebureau. Soms geven we aan dat het beter is om nog even naar het ziekenhuis te komen. 

Wijkverpleegkundige

De afdeling informeert de Jeugd Gezondheidszorg (JGZ) waar ook het consultatiebureau onder valt, over het ontslag van u en uw baby. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit bij ons aangeven. De wijkverpleegkundige komt binnen veertien dagen bij u thuis op bezoek.

De gehoortest wordt door het consultatiebureau afgenomen, als dit nog niet in het ziekenhuis is gedaan.

Bijlage: kosten gezonde kraamvrouw

Wanneer u wordt opgenomen voor een bevalling, dan is alle zorg voor u geregeld. Als u na de bevalling niet meer zorg nodig heeft, mag u naar huis.

Soms moet uw baby langer in het ziekenhuis blijven. U (moeder) kunt dan kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • U gaat naar huis en komt op bezoek bij uw baby.
 • U staat van de 8e t/m 28e dag na de geboorte ingeschreven op 'gezonde moeder tarief'. Dit type opname valt onder de basisverzekering, er wordt wél aanspraak gedaan op uw eigen risico.
  • De klinisch verloskundige loopt om de dag visite en sluit dit op dag 8 af.
  • De verpleegkundige doet kraambedcontroles tot de 8e dag, daarna stopt ze met het dossier bijhouden van de moeder. 
  • U krijgt eten en drinken, inclusief 3 maaltijden per dag.
  • Uw partner kan blijven slapen, inclusief ontbijt.
 • U blijft bij uw baby slapen, dit noemen we 'rooming in'. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
  • U kunt blijven slapen op de kamer van uw baby. Uw partner kan niet blijven slapen. U mag wel om de beurt blijven slapen.  
  • U krijgt 's ochtends ontbijt.  

Als u vragen over deze regelingen hebt, vraag dan gerust de verpleegkundige naar een toelichting.