Tarieven

Verschillende tariefgroepen

De prijzen (tarieven) van de DBC's worden op verschillende manieren vastgesteld. Daarbij is onderscheid te maken tussen:

  1. Gecontracteerde zorg
  2. Zorgverlening zonder contract met uw zorgverzekeraar of als u onverzekerd bent (passanten)

Elk DBC (diagnose- behandelcombinatie) heeft een eigen prijs.

1. Gecontracteerde zorg

Het WZA heeft voor 2018 met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Dit betekent dat de basiszorg in het WZA in 2018 altijd wordt vergoed. Ongeacht wie uw zorgverzekeraar is of wat voor soort polis u hebt. De uiteindelijke vergoeding is afhankelijk van de hoogte van uw eigen risico en van de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Voor 2019 heeft het WZA géén contract afgesloten voor de budgetpolissen en selectieve polissen van Zilveren Kruis. Met een van deze polissen betaalt u voor de meeste zorg in het WZA ongeveer een kwart van de kosten zelf.

Als gevolg van onderhandelingen tussen zorgverzekeraar en ziekenhuizen kunnen tarieven per verzekeraar uiteenlopen.

Van uw zorgverzekeraar kunt u informatie krijgen over de prijs van de DBC-zorgproducten en over de hoogte van de vergoeding waar u volgens uw persoonlijke verzekeringsvoorwaarden recht op hebt.

2. Passantentarieven

Het zogenoemde passantentarief geldt als:

  • er helemaal geen overeenkomst is tussen een zorgverzekeraar en het ziekenhuis (in 2018 en 2019 is dit in het WZA niet van toepassing; ook met een budgetpolis of selectieve polis van Zilveren Kruis komt u niet in aanmerking voor een passantentarief)
  • u niet verzekerd bent
  • u in het buitenland bent verzekerd en in Nederland zorg nodig hebt

De prijslijst met passantentarieven vindt u hieronder.

Overzicht passantentarieven 2019 / passantentarieven dure geneesmiddelen 2019

Overzicht passantentarieven 2018 / passantentarieven dure geneesmiddelen 2018

Overzicht passantentarieven 2017 / passantentarieven dure geneesmiddelen 2017

Als er geen overeenkomst is met uw zorgverzekeraar of u bent niet in Nederland verzekerd, krijgt u de rekening van de behandeling thuisgestuurd.