Naar hoofdinhoud Naar footer

Kosten behandeltraject

Een DBC

Een bezoek aan het ziekenhuis blijft meestal niet bij een gesprek met een specialist. Vaak is verder onderzoek of een behandeling nodig. Er moet bijvoorbeeld een foto of scan worden gemaakt, of een gipsverband aangelegd bij een gebroken arm. Alle handelingen die te maken hebben met uw zorgvraag, vormen samen een zogenoemde diagnose-behandelcombinatie oftewel een DBC. Het zijn alle handelingen vanaf het moment van de diagnose (wat is er aan de hand?) tot en met een eventuele behandeling en (na-)controle.

Prijs van een DBC

Elke DBC heeft een eigen prijs. De DBC’s zijn vastgesteld door de overheid. De prijs van een DBC is een gemiddelde van alle kosten bij een bepaalde diagnose. Daarom is het bedrag soms lager en soms hoger dan de werkelijke kosten.

Overige zorgproducten

Niet al uw contacten met het ziekenhuis vallen onder een DBC. Verwijst uw huisarts u bijvoorbeeld alleen voor een bloedonderzoek of een röntgenfoto naar het ziekenhuis, dan valt dit onder de Overige zorgproducten. Ook een eventueel verblijf op de IC of het gebruik van bepaalde (hele) dure geneesmiddelen valt onder de Overige zorgproducten.

Filmpje over kosten DBC

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de route vanaf uw ziekenhuisbezoek tot de uiteindelijke rekening in beeld gebracht. In een animatiefilm en op een informatiekaart legt de NZa uit hoe declaraties in ziekenhuizen werken. Wat registreren artsen? En hoe wordt dat uiteindelijk een rekening?