Naar hoofdinhoud Naar footer

Maag-darm-leverziekten

Gastro-enterologie

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 54 57
Afdelingsnummer

1

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

2-dsc_3820-zorgverlener-patient-gang

Een maag-darm-leverarts (ook wel MDL-arts of gastro-enteroloog) onderzoekt en behandelt aandoeningen van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever, galwegen en het gebied rond de anus. Het werkterrein van de maag-darm-leverarts loopt uiteen van problemen als diarree en verstopping tot ziekten als hepatitis, alvleesklierkanker of chronische darmontstekingen.

Naast de maag-darm-leverartsen doen ook sommige internisten onderzoeken en behandelingen bij spijsverteringsklachten.

Endoscopie (kijkonderzoek)

Om maag- en darmaandoeningen te onderzoeken, wordt vaak gebruikgemaakt van een endoscopie (kijkonderzoek). Dit is een onderzoeksmethode waarmee de MDL-arts aan de hand van beelden op een monitor de binnenkant van uw darm of maag heel gedetailleerd kan bekijken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een endoscoop. Dit is een soepele slang met aan het uiteinde een heel klein lampje met een videocamera. De camera is verbonden met een beeldscherm. Hierop is het verloop van het onderzoek precies te volgen. Met een endoscopie kunnen de meeste afwijkingen worden opgespoord. Ook is het mogelijk om direct kleine ingrepen uit te voeren.

Scopiecentrum

Als u een afspraak hebt voor een endoscopie, gaat u naar het scopiecentrum (nr. 19). Daar werken scopieverpleegkundigen die de maag-darm-leverarts assisteren tijdens het onderzoek.