Naar hoofdinhoud Naar footer

Tijdens en na uw ziekenhuisopname

Persoonlijke zorg tijdens uw opname

Een ziekenhuisopname kan allerlei emotionele, psychoso­ciale en praktische problemen veroorzaken. In het WZA hebben wij ook oog voor die kant van ziek zijn. Ondanks de drukte van alledag proberen wij u zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven. Zodat we weten we hoe het écht met u gaat en u precies de zorg kunnen geven die u nodig hebt. Lees meer over de persoonlijke steun en zorg die we u kunnen bieden.

Bezoek is welkom!

Bezoek is belangrijk tijdens een ziekenhuisopname. Houdt u rekening met onze bezoektijden en bezoekregels? 

Verpleegafdelingen 

Het WZA heeft verschillende verpleegafdelingen. De meeste verpleegafdelingen hebben een letter en een cijfer in hun naam. Het cijfer staat voor de etage waar de afdeling ligt. Elke afdeling heeft zijn eigen specialisatie. 

Begane grond

  • Ouder en Kind-centrum: voor vrouwen die zwanger zijn, moeten bevallen of net bevallen zijn. Dit noemen we ook wel de kraamafdeling. 

Eerste verdieping

  • Verpleegafdeling A1: voor patiënten die onder behandeling zijn van een internist. Ook worden hier patiënten met maag-, darm- of leverklachten opgenomen. 
  • Verpleegafdeling GPU (geriatrische en psychiatrische unit). Dit is een onderdeel van afdeling A1. Hier verblijven patiënten die naast een lichamelijke aandoening ook psychiatrische klachten hebben.
  • Verpleegafdeling B1: voor hartpatiënten, patiënten met een neurologische aandoening en patiënten met klachten aan de longen en luchtwegen. Patiënten die een beroerte hebben gehad, worden de eerste 48 uur verpleegd op de Brain Care Unit op B1.
  • Ouder en Kind-centrum: Op de eerste verdieping worden kinderen en jongeren tot en met 18 jaar opgenomen. Een ouder/verzorger kan op de kamer blijven slapen. Er is hier ook plaats voor pasgeboren baby's (met de ouders) die opgenomen moeten worden. 

Tweede verdieping

  • Verpleegafdeling A2: voor patiënten van de specialismen orthopedie, urologie, gynaecologie, (plastische) chirurgie, kno (keel-neus-oorklachten) of mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.
  • Afdeling Hartbewaking (CCU): voor patiënten met hartklachten die extra zorg nodig hebben.
  • Afdeling Intensive Care: voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben wanneer belangrijke organen niet meer goed werken. Meestal is dit een gevolg van een ongeluk, een ernstige ziekte of een zware operatie.
  • Dagcentrum: voor patiënten die na een operatie of behandeling dezelfde dag weer naar huis kunnen.

Gezond en lekker eten

Tijdens uw opname bent u onze gast. Wij willen graag dat u zich zo prettig mogelijk voelt. Gezond en lekker eten en drinken horen daar ook bij. Rond etenstijd komt de voedingsassistenten bij u met een maaltijd­wagen. U kunt kiezen uit verschillende producten. Zo kunt u zelf beslissen wat u wilt eten en hoeveel. Uiteraard houden we rekening met uw eventuele dieet of voedselallergie. 

Medicatieveiligheid

Tijdens uw opname krijgt u op vaste tijden uw medicijnen. De verpleegkun­digen die de medicijnen ronddelen, moeten zich goed kunnen concentreren. Ze dragen daarom een blauw hesje met de tekst Medicatieronde. Niet storen a.u.b.  

De zorg voor de juiste medicijnen staat op dat moment voorop. Lees meer over medicatieveiligheid.

Zorg na uw opname

Als u na uw ziekenhuisopname het WZA weer verlaat, betekent dit niet dat u alles weer zelf kunt doen. De kans bestaat dat u zorg nodig hebt. Tijdens uw opname kunt u een gesprek krijgen met de transferverpleegkundige. Deze overlegt met u voor welke zorg u in aanmerking komt. Zo nodig wordt uw partner of naaste familie ook bij dit gesprek uitgenodigd. Lees meer over de zorg na uw ziekenhuisopname.