Naar hoofdinhoud Naar footer

Toestemming geven

Elektronisch delen medisch dossier

Het WZA vraagt u om toestemming voor het elektronisch delen van uw medische dossier-gegevens. We leggen u uit waarom we dit vragen. En hoe u uw toestemming kunt geven.

Als u patiënt bent in WZA, houden wij een medisch dossier bij. Dit zijn de gegevens over uw onderzoeken, behandeling, medicijnen, röntgenfoto’s, scans en laboratoriumuitslagen. In uw dossier staat alle informatie bij elkaar zodat wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Samenwerken in de zorg

Bij uw medische zorg kunnen ook andere zorgverleners zijn betrokken. U kunt denken aan uw huisarts en apotheek, een ander ziekenhuis, de thuiszorg, een verpleeghuis of een revalidatiecentrum. We willen graag dat andere zorgverleners uw actuele medische gegevens ook kunnen inzien, omdat:

  • Zij u dan snel en goed kunnen helpen, ook 's avonds of in het weekend.
  • Dan niet steeds dezelfde vragen of onderzoeken nodig zijn.
  • Het WZA sommige behandelingen uitvoert in samenwerking met een ander ziekenhuis. Dan is het noodzakelijk dat wij uw dossiergegevens direct en elektronisch kunnen uitwisselen.

Medische informatie veilig delen: hoe gaat dat?

Het WZA kan ervoor zorgen dat uw medisch dossier via een beveiligde elektronische uitwisseling beschikbaar is voor andere zorgverleners. Er zijn afspraken tussen ziekenhuizen en andere zorgorganisaties over veilige verbindingen en correct gebruik van informatie. Een ander mag uw dossier alleen inzien als dat nodig is om u te kunnen behandelen. Wie uw dossier heeft ingezien, is te controleren. Elke organisatie houdt een gebruiksregistratie bij. 

Alleen met uw toestemming!

Wettelijk is vastgesteld dat iedere zorgorganisatie u apart om toestemming moet vragen. Het WZA vraagt u om toestemming voor het elektronisch delen van uw medische gegevens, zodat uw WZA-dossier beschikbaar is zodra u ergens anders zorg nodig heeft. Ook andere zorg-organisaties zullen u hierom vragen.  

Hoe geeft u uw toestemming aan WZA?

  1. U kunt de toestemming zelf aangeven via uw patiëntenportaal MijnWZA
    Onder 'mijn gegevens' vindt u de keuze 'instellingen en toestemmingen'
  2. U kunt uw toestemming doorgeven aan onze poli-medewerker. De poli-medewerker legt uw toestemming dan vast in uw medisch dossier.

U kunt op dezelfde manieren ook altijd weer uw keuze aanpassen.